Cristina Petrescu - un fotograf cu simt al umorului, bun gust si viziune unica

de Andreea Ghica

Ne-a placut de Cristina Petrescu din prima clipa. Inzestrata cu un simt al umorului pe care putini il poseda, sfaturile ei pentru viitoarele mirese, pe cat de amuzante suna, pe atat de profesioniste si sincere sunt.

Cum sa iti alegi fotograful, cum se realizeaza, de fapt, fotografiile perfecte de nunta la care oftezi minunte intregi, plus multe alte secrete din culise, puteti descoperi in interviul de mai jos. Dupa, sa dati fuguta pe portofoliul Cristinei Petrescu, mai mult ca sigur o veti alege pentru viitoarea voastra nunta. 

1463485484188-article750x500.jpg?0146348


Care este istoria brandului tau?

Vreo opt ani fotografia a fost un hobby, care îmi ocupa cam tot timpul liber și fantezia. La serviciul de pe vremea aceea, am primit la un moment dat sarcina să mă ocup de fotografiile din timpul unei delegații și mi s-a pus în brațe un Mavica, o camera foto pătrățoasă, voinică dar nu prea ageră, care funcționa cu... dischetă. În același ani, mi-am luat prima săpunieră digitală, un an mai târziu un bridge cu o rezolutie de 5 (cinci!) megapixeli, și un zoom de vreo 400mm (digital). Lumea era a mea.

Etapa următoare a fost să transform acest hobby într-o ocupație permanentă. M-a ajutat și serviciul următor, o perioadă teribil de formatoare pentru mine, anume cei șase ani petrecuți în redacția Metropotam. Am făcut parte din echipa Uncle Jeb Studio în ultimii patru ani, apoi, tot ca o etapă din traseul acelui branding personal de la întrebarea anterioară, am continuat pe cont propriu.

Între timp am schimbat mai multe modele și mărci de camere foto, iar telefonul meu, cu o rezoluție de 23 megapixeli, scoate acum imagini mai bune decât acel aparat foto cu dischetă. Să te mai miri că e plină lumea de artă vizuală produsă cu telefonul?

1463485491189-article750x500.jpg?0146348


Ce te deosebeste de ceilalti furnizori din domeniu?

Greu de ales un singur lucru, sunt multe realizări cu care mă mândresc – sunt expozițiile foto, sunt personalitățile pe care am avut ocazia să le fotografiez pentru diverse publicații, copertele de reviste, trupele și artiștii pe care i-am fotografiat pe diverse scene (cred ca cel mai mult m-am bucurat la Metallica, Rammstein și la Depeche). Cel mai mult mă pot mândri cu toată această experiență acumulată, care m-a format, și cu faptul că încă nu m-am calat pe o nișă, ci încerc să îmi păstrez polivalența și să avansez uniform calitatea tuturor genurilor de fotografie pe care le produc și care îmi aduc satisfacții profesionale. 

1463485877191-article750x500.jpg?0146348


In orice domeniu exista unii furnizori mai buni decat altii. In domeniul vostru, cum poate o mireasa sa-i deosebeasca?

Sunt mai multe etape în acest proces de selecție. În primul rând trebuie să știi ce vrei. Adică trebuie să mai fi văzut pe la prieteni fotografii de nuntă și să-ți fi spus „Așa le vreau și eu!” sau „Vai, săracii!”. Asta te duce la două posibile direcții – prima fiind să mergi pe recomandările prietenilor, a doua să te întrebi „oare cât costă un fotograf bun de nuntă?”. Și, cum Google e prietenul tău cel mai bun, o să găsești sute de fotografi cu portofolii de la nunți „de vis”, o să selectezi zece, punând în balanță ce oferă (pachete, albume, discuri, piele, catifea, gratuități, suplimente și bonusuri), câte imagini îți livrează, câte îți editează, cât costă, iar dintre ei o să te întâlnești cu cinci, și or să îți placă trei.

Și, după această triere riguroasă, îl vei alege pe vărul cu DSLR al nașului, Icsulescu Photography, care și-a luat aparat foto luna trecută și dacă a dat o căruță de bani pe el, șigur face poze super tari, la ce să mai dai bani și pe fotograf? Sună cinic sau cunoscut? Dacă ți se pare că sună cinic, nu te îngrijora, există oameni care, contra cost, pot să repare dezastrul. Dacă îți sună cunoscut, nu face greșeala. Indiferent de recomandare, indiferent de ce buget ai, verifică portofoliul, cere să vezi și alte imagini care nu sunt pe site, întâlnește-te cu echipa foto-video față în față. 


Cateva secrete din domeniul tau pe care miresele nu le cunosc?

Știți fotografiile acelea minunate, cu lumina perfectă, cu momentul decisiv, cu miri care își aruncă niște priviri de parcă acum ar fi fost loviți de dragostea la prima vedere? Ei, fotografiile acelea (sau filmările, căci este valabil și pentru colegii videografi) nu sunt făcute în 15 minute în spatele bisericii. Dacă vreți o ședință foto memorabilă, plănuiți-o din timp cu fotograful (ca loc, moment și mood general) și lăsați-i omului timp să lucreze. Altfel veți avea exact poze făcute în grabă în spatele bisericii, cu privirea „aș da regatul meu pentru niște papuci de casă”.

Lucrul este și mai valabil pentru fotografiile de la pregătiri pe care toată lumea le speră ca într-o poveste cu prințese și castele. Ei bine, în apartamentul vostru de două camere, în care veți înghesui familiile personale plus un alai de nuntași, nu or să iasă ca în povești. Pentru că or să se vadă pungile albe îndesate prin colțuri, sticlele și farfuriile cu chifteluțe lăsate pe toate mobilele, pentru că mătușa nuștiucare e în târlici, iar vecina de la trei e în capot de casă cu model leopard 1986. Iar mojo-ul tău diafan va veni astfel în varianta low-cost balcanică.

1463485874190-article750x500.jpg?0146348


Cum au fost nuntile care te-au impresionat cel mai mult?

Cele mai grozave nunți – din punct de vedere al produsului fotografic final – au fost în primul rând cele la care mirii au fost calmi și bucuroși de acea zi, fără presiune, grabă, stres și agitație, și în al doilea rând, căci una o atrage pe cealaltă, cele care s-au îndepărtat de direcția tradițională. Deoarece atunci când trebuie să bifezi tot soiul de obiceiuri cu care nu doar că nu te identifici, dar nici măcar familia nu mai știe exact de ce se face așa, doar că e musai să o faci, altfel, „ce o să zică lumea?”, nu mai apuci să te bucuri de ziua în sine, ci treci mecanic prin diverse etape, zâmbind forțat și abia așteptând să stai jos, seara la masă. Și ghici ce? Nunta ta tocmai s-a terminat, iar tu ai rămas cu stresul și cu 500 de imagini în care zâmbești fals.

Astfel, pot spune cu toată sinceritatea că cele mai șic nunți au fost cele care au avut loc (și) afară, care au evitat fundele și cearșafurile de scaun, meniurile tradiționale cu sarmale, listele stas de muzică și la care invitații părinților nu depășeau în număr pe cei ai mirilor. Nunțile făcute nu doar pentru complezența și simbolistica evenimentului, fără compromisuri, fără obligații, ci exact pe gustul și preferințele actorilor principali. 


Sfaturi sau recomandari generale pentru viitoarele mirese?

Ca să recapitulez, așa cum o să vă simțiți în ziua respectivă, la fel vă vor fi și fotografiile și așa vă veți aminti mereu de acele momente. Cât mai puțin stres, cât mai puține drumuri, cât mai puține lucruri de rezolvat în acea zi.

Vreți fotografii super tari? Țineți minte câteva variabile: alegerea locului (Photoshopul are limitările lui), timpul alocat și dispoziția voastră de a lucra cu fotograful.

1463485880192-article750x500.jpg?0146348


E stresant sa planifici o nunta, in special pentru mirese. Ai avut parte si de cliente dificile?

Ah, mitologica bridezilla. Nu am avut ocazia să mă întâlnesc cu una autentică, am avut parte doar de o imitație timidă, care m-a învățat însă că oamenii vor lucruri și se așteaptă să le primească, însă nu spun nimic decât la final, când e prea târziu. Așa că trebuie întrebați înainte. Dacă toate lucrurile sunt discutate și stabilite dinainte, și dacă totul există și într-un contract, nimeni nu ar trebui să fie nemulțumit.


Care sunt pachetele pe care le recomanzi cel mai mult?

Departe de mine intenția de a spune cuiva ce ar trebui să vrea. Fiecare cuplu are alte necesități și dorințe, iar serviciile mele se raportează și se adaptează mereu la aceste necesități.  


Altceva ce ti-ai dori ca cititorii WedList sa stie despre tine?

Portofoliul meu ar trebui să se descurce singur pentru a completa imaginea de aici încolo, iar dacă cineva dorește detalii suplimentare, sunt la dispoziția lor prin pagina de contact. 

Pentru mai multe fotografii de nunta, detalii despre preturi si pentru a intra in contact cu fotograful, intra pe pagina lui personala >> Fotograf Cristina Petrescu 




Comentarii

Se incarca comentariile...